Hoe bepaal je de juiste kleuren voor je website?

juiste kleuren voor je website
In ons eerdere blog “Webdesign trends voor 2023” hebben we het gehad over het belang van de juiste kleuren op jouw website. In dit blog gaan we je verder meenemen in de redenen waarom de juiste kleuren belangrijk zijn en welke kleuren er bij jouw website kunnen passen. Welke gevoelens of betekenissen roepen kleuren op? Uit onderzoek is gebleken dat kleuren effect hebben op het menselijk gedrag. Elke kleur roept bij de bezoekers een bepaald gevoel of betekenis op…
LEES HIERONDER VERDER

In ons eerdere blog “Webdesign trends voor 2023” hebben we het gehad over het belang van de juiste kleuren op jouw website. In dit blog gaan we je verder meenemen in de redenen waarom de juiste kleuren belangrijk zijn en welke kleuren er bij jouw website kunnen passen.

Welke gevoelens of betekenissen roepen kleuren op?

Uit onderzoek is gebleken dat kleuren effect hebben op het menselijk gedrag. Elke kleur roept bij de bezoekers een bepaald gevoel of betekenis op. Dit kan positief of negatief zijn. Het is goed om te weten welk gevoel jij wilt overbrengen. Daarna kan je de juiste kleuren erbij kiezen.

Wit – Zuiverheid en licht 

Zwart – Duisternis, dood, elegantie, einde en wraak 

Blauw – Waarheid, vertrouwen, status, beveiliging en macht

Bruin – Mannelijkheid, stabiliteit en gewichtigheid

Geel – Energie, vreugde, geestkracht en luchtigheid

Grijs – Saai, verveeld, grauw en massa

Groen – Gezondheid, hoop, vruchtbaar, vrede en natuur

Oranje – Vriendelijk, feest, leuk, blij en overvloed

Paars – Rijkdom, creatief, royaal, verfijning en spiritualiteit 

Rood – Liefde, agressie, honger, kracht, pas op en warmte

Violet – Wijsheid, spiritualiteit, succes en bescherming

Roze – Balans, liefde, humor, vriendschap en trouw

Kies de kleuren die passen bij het gevoel dat je wilt overbrengen en niet de kleuren die je zelf mooi vindt. Zo zorg je voor de juiste associatie bij jouw merk. De bezoekers zullen langer op jouw pagina blijven en daardoor zal er een mogelijke stijging ontstaan van het aantal conversies.

Wat zijn de juiste kleuren voor je website?

Bij het kiezen van de juiste kleuren is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden, zoals logo, huisstijl en het aantal kleuren.

Bij het maken van een logo wordt vaak rekening gehouden met een basiskleur. Deze kleur kan je als hoofdkleur gebruiken voor je website. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het aantal kleuren dat je gebruikt. Te veel kleuren kan de bezoekers in verwarring brengen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Kleurencombinaties

Elke website heeft bepaalde onderdelen die je meer wilt laten opvallen, zoals knoppen en call-to-actions. Dit kan je doen door gebruik te maken van complementaire kleuren. Deze kleuren staan tegenover elkaar op het kleurenwiel. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar laten opvallen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van complementaire kleuren:

  Groen en rood

  Paars en Geel

  Blauw en oranje

Kleurtrends voor 2023

De trend voor 2023 is om meer fellere kleuren te gebruiken. Felle kleuren trekken de aandacht van de bezoeker en zorgen ervoor dat de bezoeker betrokken raakt bij de website. Felle kleuren zorgen er ook voor dat je je kan onderscheiden van je concurrenten.

 Hoe bepaal je je kleurenpalet?

Een kleurenpalet kan je zelf opstellen, maar er zijn ook verschillende tools online te vinden die dit voor jou kunnen doen. De onderstaande websites zou je hiervoor kunnen gebruiken;

  coolors.co

  colors.dopely.top

  mycolor.space

Het kiezen van de juiste kleuren is dus erg belangrijk en niet altijd even makkelijk. Komt je er niet aan uit of wil je meer informatie over het bouwen van jouw website? Neem contact op met een van onze project managers.

System Command Console

Initializing protocol "Meet up"...

> Shall we meet?

// Are you looking for more capacity in the short term? And are you curious if we can help you develop user-friendly and affordable websites?

// Then let's have a cup of coffee! //

If you prefer that we contact you, please fill in the contact form.