Het belang van een toegankelijke website

Toegankelijke website
Waarom zou je je zorgen maken over een toegankelijke website? Als je er nog nooit van hebt gehoord, vraag je jezelf misschien zelfs af wat het is. En als je er wel van hebt gehoord, waarom zou je jezelf er dan druk over maken? Er zijn vele redenen waarom toegankelijkheid op een website belangrijk is, en sommige van die redenen zijn op het eerste gezicht misschien niet duidelijk. We bespreken ze allemaal, zodat je weet waarom toegankelijkheid (d.w.z. “de..
LEES HIERONDER VERDER

Waarom zou je je zorgen maken over een toegankelijke website? Als je er nog nooit van hebt gehoord, vraag je jezelf misschien zelfs af wat het is. En als je er wel van hebt gehoord, waarom zou je jezelf er dan druk over maken? Er zijn vele redenen waarom toegankelijkheid op een website belangrijk is, en sommige van die redenen zijn op het eerste gezicht misschien niet duidelijk. We bespreken ze allemaal, zodat je weet waarom toegankelijkheid (d.w.z. “de mogelijkheid voor iedereen om jouw website te bezoeken, ongeacht hun fysieke of mentale mogelijkheden”) zo belangrijk is.

Je hebt misschien gehoord van de term “webtoegankelijkheid” en je hebt misschien het kleine “A”-symbool naast sommige websites gezien. Maar wat betekent het? Maakt het een website daadwerkelijk gemakkelijker te gebruiken voor iedereen? Hoe wordt een site gecertificeerd voor toegankelijkheid? In deze blog beantwoorden we alle vragen over webtoegankelijkheid.


Wat is het belang van een toegankelijke website?

Toegankelijkheid is een brede term die verwijst naar het ontwerp van websites en webapplicaties die bruikbaar zijn voor mensen met een handicap. Er zijn vele soorten handicaps, waaronder visuele, auditieve, fysieke en cognitieve handicaps.

Toegankelijkheid is ook belangrijk voor mensen die ondersteunende technologie gebruiken, zoals schermlezers of brailleleesregels. Hulptechnologie helpt mensen met een handicap bij de interactie met computers en IT-producten.

Wanneer je een website ontwerpt, moet je bedenken hoe deze zal worden gebruikt door mensen met verschillende capaciteiten. Hierbij kun je denken aan schermlezers en andere ondersteunende technologieën die gebruikers helpen bij het navigeren door webinhoud, waaronder afbeeldingen en video’s.

Gebruikers met een visuele beperking kunnen moeite hebben met het bekijken van afbeeldingen op je website. Zorg ervoor dat je afbeeldingen goed zijn gecodeerd zodat ze kunnen worden voorgelezen door hulp-technologieën zoals schermlezers of brailleleesregels. Ook kunnen gebruikers met gehoorproblemen, audiobeschrijvingen in mediabestanden zoals video’s mogelijk niet horen als deze niet correct zijn gecodeerd.

Tot slot zorgt het er ook voor dat je beter vindbaar bent in de zoekresultaten van google. Google gaat op dezelfde manier als een bezoeker door je website heen. Op deze manier beoordelen zij de gebruiksvriendelijkheid.


Toegankelijkheidsfuncties

Er zijn veel verschillende functies die de toegankelijkheid van jouw website kunnen verbeteren, maar we hebben de populairste hieronder uitgelicht.

 • Voorlezen van teksten
  Dit zorgt ervoor dat mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen zien of lezen, toch de tekst op je kunnen begrijpen.
 • Lettertype vergroten en verkleinen
  Door het vergroten van het lettertype kunnen bijvoorbeeld ouderen met een slechtere ogen je teksten gemakkelijker lezen.
 • Verhogen van het contrast
  Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen tekst en de achtergrond duidelijker wordt en dus de tekst ook beter leesbaar.
 • Besturing via een toetsenbord
  Deze besturing is erg belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld een (tijdelijke) lichamelijke of motorische beperking hebben. Om toch online te kunnen werken gebruiken ze hulpmiddelen zoals een aangepast toetsenbord, een schakelaar, een aanwijsstok of spraaksoftware.
 • Donkere modus
  Een donkere modus zorgt voor rust en vermindert vermoeide ogen. 


Wettelijke eisen

Op dit moment zijn er nog geen wettelijke verplichtingen aan het toegankelijk maken van je website, maar daar gaat in 2025 verandering in komen. Deze wet gaat er komen op basis van de European Accessibility Act. Een toegankelijke website maken kan veel tijd gaan kosten, dus wacht er niet te lang mee. Wil je alvast beginnen? Dan wordt er geadviseerd om je aan de eisen van de WCAG 2.1 te houden


Hoe implementeer je deze functies op je website?

De basis van een toegankelijke website hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin bij het ontwerp van de website. Kijk naar de vormgeving en de onderliggende structuur. Het kleurcontrast en de grootte van je lettertype spelen hierin een grote rol. De onderliggende structuur van de website is onder andere belangrijk voor mensen die niet goed kunnen zien. Zorg ervoor dat de structuur klopt om de website herkenbaar te maken voor schermlezers en braille-apparaten. Deze functies kan je zelf toe voegen via WordPress plugins, of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Hulp nodig? Neem contact met ons op!

System Command Console

Initializing protocol "Meet up"...

> Shall we meet?

// Are you looking for more capacity in the short term? And are you curious if we can help you develop user-friendly and affordable websites?

// Then let's have a cup of coffee! //

If you prefer that we contact you, please fill in the contact form.