fbpx
5 tips voor een snelle WordPress website
Ilias Sakali

Ilias Sakali

Project manager

5 tips voor een super snelle WordPress website

Een snelle WordPress website zorgt voor een verbeterde positie binnen de zoekmachines én een uitstekende klantervaring. Voor bezoekers is er namelijk niets zo vervelend dan een trage website. Voordat de website goed en wel is ingeladen, is jouw klant alweer vertrokken naar de concurrent. Zeker niet de bedoeling, want dit heeft een negatieve invloed op jouw online succes.

Een snelle WordPress website is dus een must. Maar hoe kun je de website snelheid het beste verbeteren? Je wilt relevante content en plug-ins immers het liefst behouden. Om je op weg te helpen, voorzien we je graag van 5 praktische tips waarmee je jouw website eenvoudig sneller kunt maken. Dat levert je niet alleen een goede reputatie en tevreden klanten op, maar uiteindelijk ook meer leads én omzet.

De website snelheid verbeteren aan de hand van deze 5 tips

Een snelle WordPress website moet aan een aantal eisen voldoen. Om jouw website snelheid te kunnen verbeteren, moet je dus kritisch kijken naar de content en plug-ins. Maar ook het thema dat je gebruikt, de server én de hosting verdienen jouw aandacht. Reden te meer om direct aan de slag te gaan met deze 5 tips waarmee je de snelheid van jouw WordPress website aanzienlijk kunt verbeteren.

Tip 1. Kies de juiste hosting

De website snelheid verbeteren begint met het kiezen van goede hosting. Dit betreft een host die je kan voorzien van PHP 7

server. Simpelweg omdat je hiermee niet alleen de website snelheid verbeterd, maar ook gebruik kunt maken van handige andere opties zoals caching via de server. Naarmate de website groeit, moet de host natuurlijk met je mee kunnen groeien. Bijvoorbeeld door het bieden van extra mogelijkheden om de snelheid van de WordPress website te kunnen blijven waarborgen. Ook moet een goed hostingbedrijf een WordPress geheugen van 128 MB kunnen bieden, evenals MySQL 5.6+.

 

Tip 2. Plugins optimaliseren

Natuurlijk heb je plug-ins nodig. Het is dan ook niet zo dat alle plug-ins automatisch zorgen voor een trage website. Maar, het is wel zaak om ze te optimaliseren en regelmatig te updaten. Draait jouw hosting op PHP 7? Dan kun je heel eenvoudig zien welke plug-ins jouw website snelheid belemmeren. Gebruik je PHP? Dan kun je diverse tools gebruiken om matig presterende plug-ins op te sporen.

Gebruik je de plug-ins niet of nauwelijks? Dan kun je ze het beste verwijderen of op zoek gaan naar vergelijkbare plug-ins met verbeterde prestaties. Nog een goed alternatief om de website snelheid te kunnen verbeteren, is het gebruik van Elementor Pro. Je kunt dan gebruik maken van bijvoorbeeld social media knoppen, contactformulieren en timers, zonder dat je daarvoor een extra plug-in hoeft te installeren.

Tip 3. Geef de voorkeur aan een lichtgewicht WordPress thema

Een snelle WordPress website is voorzien van een lichtgewicht en modulair thema. Je hebt dan alleen de beschikking over mogelijkheden die je écht nodig hebt. Als je de website snelheid wilt verbeteren met een lichter WordPress thema, dan zou je kunnen kiezen voor GeneratePress of Astra. Met deze laatste heb je tevens de mogelijkheid tot het integreren van bijvoorbeeld een WooCommerce plugin. Ook OceanWP is een goede keuze als je wilt kunnen beschikken over een supersnelle WordPress websites met alle functies.

Tip 4. Optimaliseer de bestandsgrootte van afbeeldingen

Content in de vorm van afbeeldingen kunnen de snelheid van de website behoorlijk negatief beïnvloeden. Grote bestanden kunnen ervoor zorgen dat pagina’s langzaam inladen. Zorg er daarom altijd voor dat je afbeeldingen upload in de afmetingen die worden geadviseerd door het thema. Natuurlijk wil je wel de kwaliteit van de afbeelding behouden. Dat kun je doen door te werken met Lossy compression. Jouw afbeeldingen worden dan automatisch verkleind, terwijl je niets inlevert aan kwaliteit. Een plug-in die je hiervoor zou kunnen gebruiken is ShortPixel Image Optimizer.

Tip 5. WordPress database up-to-date houden

Je database schoon en overzichtelijk houden is belangrijk als je wilt kunnen genieten van een snelle WordPress website. De database verzamelt allerlei gegevens waaronder verwijderde berichten en aanpassingen of revisies. Natuurlijk neemt dit onnodig veel ruimte in beslag waardoor jouw website op den duur flink traag kan worden.

Om dit efficiënter en makkelijker te maken, kun je het gebruik van WP-Optimize overwegen. Deze plug-in zorgt ervoor dat overbodige zaken worden verwijderd, uitgeschakeld of geoptimaliseerd. Hierbij kun je denken aan revisies, maar ook aan het snel wijzigen van de API-frequentie of het uitschakelen van de emoji of Google Maps functie binnen de website.

Een snelle WordPress website biedt voordelen voor jou én je bezoekers

De snelheid van jouw WordPress website verbeteren is iets wat continu aandacht vraagt. Gelukkig wordt dit aan de hand van de bovenstaande tips een stuk eenvoudiger, natuurlijk zijn er nog meer manieren waarmee je de laadsnelheid van jouw WordPress website op een positieve manier kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld door jouw website te optimaliseren voor mobiele apparaten, waardoor deze ook via de smartphone of tablet super snel laadt.

Maak je gebruik van sliders? Ook deze maken jouw website over het algemeen trager. In plaats van een slider, kun je beter kiezen voor een aantal afbeeldingen in het juiste formaat. Bijvoorbeeld op de homepage of een productpagina. Maak je gebruik van uitgebreide posts? Overweeg dan om deze op te delen in meerdere stukken tekst. Dat doe je door gebruik te maken van de “lees meer” tag.

Door gebruik te maken van de bovenstaande tips om je website sneller te kunnen maken, voorzie je jouw bezoekers altijd van een uitstekende gebruikerservaring. Uiteindelijk draagt dit natuurlijk ook bij aan jouw online succes.

Kennis delen is vermenigvuldigen
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samenwerken met Mr. Webdesign?

Ben ben je benieuwd of wij je kunnen helpen bij het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke en betaalbare websites? Laten we dan een bakkie doen!