15 webdesign trends voor 2023 die je niet mag missen.

Webdesign trends voor 2023
De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken en het is tijd om te kijken naar de webdesign trends voor 2023. Als je in het komende jaar gebruikers naar je website wilt blijven trekken, is het noodzakelijk dat je de belangrijkste trends volgt. Gelukkig hebben wij een selectie gemaakt van de webdesign trends voor 2023, die jou kunnen helpen bij het realiseren van online impact.    Mr. Webdesign heeft meerdere jaren ervaring op het gebied van webdesign. Voor meer..
LEES HIERONDER VERDER

De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken en het is tijd om te kijken naar de webdesign trends voor 2023. Als je in het komende jaar gebruikers naar je website wilt blijven trekken, is het noodzakelijk dat je de belangrijkste trends volgt. Gelukkig hebben wij een selectie gemaakt van de webdesign trends voor 2023, die jou kunnen helpen bij het realiseren van online impact. 

 

Mr. Webdesign heeft meerdere jaren ervaring op het gebied van webdesign. Voor meer informatie over het toepassen van de trends kan je contact opnemen met een van onze projectmanagers.

1. Paginasnelheid

Paginasnelheid is een trend die we al een aantal jaar voorbij zien komen. Let hier vooral op bij het ontwerpen van een nieuwe pagina, het lanceren van updates en wanneer je een hele nieuwe site gaat bouwen. Zo kan je voorkomen dat je bijvoorbeeld verkeer, conversies en je positie in de zoekresultaten verliest. 

De gebruikers van jouw website willen een snelle ervaring. Google kijkt ook naar de snelheid van je website en evalueert de snelheid van je website via Core Web Vitals. Wanneer de snelheid van je site niet goed genoeg is, zal Google je positie in de zoekmachine verlagen. 

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de snelheid van je pagina te verbeteren. Denk hierbij aan afbeeldingen comprimeren, je HTML-, CSS- en JavaScript-code condenseren en een ander content distributienetwerk (CDN) gebruiken.  Voor meer informatie lees ons blog: Hoe zorg je voor een snellere WordPress website? 

 

2. Toegankelijkheid

De toegankelijkheid van je website is ook een belangrijke trend voor 2023. Het belangrijkste van deze trend is dat iedereen die jouw website bezoekt, de pagina’s gemakkelijk moet kunnen gebruiken. Je wilt iedereen aanspreken met jouw website, dus het moet toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een handicap. Er zijn verschillende elementen die je hiervoor kan aanpassen op je site: 

 • Een sterker kleurencontrast tussen de tekst en de achtergrond van je website.
 • Focus Indicatoren toevoegen, zoals de rechthoekige omtrek die rond koppelingen verschijnen wanneer er gebruik wordt gemaakt van toetsenbordnavigatie.
 • Labels en instructies gebruiken met formuliervelden in plaats van tijdelijke tekst met weinig context.
 • Alt-tags gebruiken voor afbeeldingen en illustraties.

3. Eenvoud

Less is more! Hou je website simpel. Zorg ervoor dat jouw pagina’s overzichtelijk zijn en toon alleen de belangrijkste informatie. Je wilt de gebruikers niet overweldigen of afschrikken. Een goed ontwerp in 2023 is overzichtelijk met weinig lange teksten. De gebruiker heeft geen tijd voor het lezen van lange teksten of een onduidelijke navigatie.

Een aantal onderdelen die je kan aanpassen om je site eenvoudiger te maken zijn:

 • De navigatie
 • De afbeeldingen
 • De startpagina
 • De kleurenschema

4. Illustraties

Steeds meer bedrijven gebruiken illustraties voor hun website. Strakke illustraties zorgen voor een moderne uitstraling, maar maken de pagina’s ook uniek. Het gebruik van illustraties moet echter wel bij de huisstijl passen, maar als je voor een modernere uitstraling wilt gaan dan is dit zeker iets om in de gaten te houden.

5. GIF’s als afbeeldingen

Het gebruik van stockfoto’s is verleden tijd. Lezers zullen zich al vervelen voordat ze überhaupt begonnen zijn met lezen. Om dit te voorkomen kan je GIF’s integreren in de inhoud van je pagina. Het helpt om je gebruikers langer op de pagina’s te houden en het unieke ontwerp leidt tot een betere gebruikers ervaring. 

6. Artificiële Intelligentie (AI) 

AI is een trend die alle webdesigners in de gaten zouden moeten houden. AI gaat namelijk een grote rol spelen in de wereld van webdesign. Denk bijvoorbeeld aan Chatbots, maar ook aan geautomatiseerde code generatie, intelligente code voltooiing, geautomatiseerd testen en zelfs website creatie. Echter zien de klanten vaak nog wel de voordelen van een traditioneel webbureau, die alle puntjes op de i zet. AI zal voorlopig nog vooral voor de basis van een website worden gebruikt. 

7. Virtual Reality (VR) en interactieve 3D inhoud

3D effecten worden al langer gebruikt door webdesigners, maar het was vrij lastig om hiermee te werken. Rond het begin van 2023 zal deze ontwerptrend een stuk makkelijker kunnen worden geïntegreerd in een website, vanwege de stijging in het gebruik van Artificiële Intelligentie, VR en andere technologieën, zoals Metaverse. De 3D onderdelen zullen de aandacht van de gebruiker trekken en de gebruiker langer vast houden, waardoor het bounce percentage van je website zal dalen. 

Daarnaast zal het gebruik van VR alleen maar gaan toenemen. Met VR kan je bijvoorbeeld online een hotelkamer bekijken voordat je hem gereserveerd of kijken hoe een meubelstuk in jouw woonkamer zal staan voordat je hem koopt. Het zal de aankoopbeslissing voor de gebruiker makkelijker maken.

8. Voice

Tegenwoordig kun je een zoekopdracht inspreken via virtuele assistenten, zoals Siri en Alexa. Er wordt op dit moment nog niet heel veel gebruik van gemaakt, maar de verwachting is dat het gebruik hiervan gaat toenemen. Om hoog te scoren op de ingesproken zoekopdrachten, is het belangrijk dat je de inhoud van de pagina’s hiervoor optimaliseert. Het zou zonde zijn als je content via deze weg niet gevonden wordt.

9. Mobiele versie 

Het zal geen verrassing zijn, maar een goed werkende mobiele versie van je site is in 2023 wel noodzakelijk. Het is de bedoeling dat gebruikers via een mobiel apparaat dezelfde gebruikerservaring hebben als iemand op een desktop. Een goede mobiele versie is de laatste jaren een belangrijke trend geworden, vooral na de release van de mobiel-eerst-index van Google in juli 2019. De mobile-first index houdt in dat Google eerst zal kijken naar de mobiele prestaties van de website. 

10. Felle kleuren

De meeste webdesigners gebruiken al lang geen klassieke kleurpaletten meer. Het gebruiken van de juiste kleuren is enorm belangrijk bij het ontwerpen van een website. Een goed kleurenpalet is een groot deel van jouw merkidentiteit. De trend voor 2023 is om fellere kleuren te gaan gebruiken. Heldere kleuren trekken de aandacht van de gebruikers en het zorgt ervoor dat de gebruiker betrokken raakt bij jouw pagina’s. Is jouw kleurenpalet verouderd? Dan is dit hét moment om dat aan te pakken en je te onderscheiden van jouw concurrenten. 

Er zijn verschillende website die kunnen helpen bij het bepalen van het juiste kleurenpalet:

 • coolors.co
 • colors.dopely.top
 • mycolor.space

11. Slimme video’s

Gebruikers zijn dol op video’s. Een video zorgt ervoor dat gebruikers geboeid raken en langer op jouw website zullen blijven. Echter moet er wel over de video zijn nagedacht. Het moet niet zomaar een video zijn met de gedachte om er maar één te hebben. Dat is waar een slimme video om draait. Een slimme video is een video met een doel en een betekenis. Een goede video is doordacht van hoge kwaliteit en geeft op een leuke manier weer wat je als bedrijf doet. 

12. Micro-interacties

Micro-interacties zijn onverwachte veranderingen aan de website wanneer de gebruiker een actie onderneemt. Bijvoorbeeld een knop die van kleur verandert of een onderdeel dat beweegt. Deze interacties maken de gebruiker nieuwsgierig en dragen bij aan een betere gebruikerservaring van de website.  

13. Parallax Scrollen 

Misschien ken je dynamic scrollen al wel. Dynamic scrollen werd in 2020 heel populair en betekent eigenlijk dat je oneindig kan blijven scrollen. Een trend voor 2023 is Parallax scrollen. Het houd in dat de voorgrond sneller beweegt dan de achtergrond van de pagina. Het creëert de illusie van een visuele verhaallijn voor de gebruiker en zorgt onder andere voor een lager bounge percentage. 

14. Donkere modus

Je ziet steeds vaker dat websites een donkere modus hebben. Een donkere modus vermindert de kans op vermoeide ogen, waardoor het lezen comfortabeler wordt. Ook zorgt het voor een moderne uitstraling van jouw website en kan je onderdelen van je site uitlichten door de onderdelen daar omheen donker te maken.

15. Slim laden van inhoud

Hoe groter de website, hoe groter de kans dat je website vast loopt. Dit is een valkuil voor veel bedrijven die hun website willen uitbreiden. Gelukkig zijn er verschillende technologische ontwikkelingen om te voorkomen dat de gebruikerservaring van je website wordt beïnvloed. Één van de webdesign trends voor 2023 is dan ook om eerst alleen de onderdelen van je site te laden die de gebruiker ziet. Zo voorkom je dat jouw website tijd verspilt aan onderdelen die de gebruiker niet eens zal zien. De webdesign trend voor 2023 is dan ook om deze functies op je site te implementeren. Als je dit op tijd doet heb je kans dat je een voorsprong krijgt in de zoekresultaten ten opzichte van je concurrenten. 

Moet je alle webdesign trends voor 2023 toepassen?

Nee dat hoeft niet! Het is goed om alle webdesign trends voor 2023 in de gaten te houden. Gebruik echter alleen de trends die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Vind je het moeilijk om te beslissen welke trends bij jouw bedrijf passen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met één van onze projectmanagers en kijk wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

System Command Console

Initializing protocol "Meet up"...

> Shall we meet?

// Are you looking for more capacity in the short term? And are you curious if we can help you develop user-friendly and affordable websites?

// Then let's have a cup of coffee! //

If you prefer that we contact you, please fill in the contact form.